Wat doe ik?

Via gestructureerde en gepersonaliseerde trainingen en adviezen help ik jou om op een zo onderbouwd en duurzaam mogelijke manier jouw einddoel(en) te behalen. Jij hebt jouw doel als eindbestemming aangegeven, nu is het aan ons om samen de route te bepalen. Ons, want jouw mentale en fysieke belastbaarheid om te trainen kan per periode verschillen. Om te beoordelen hoe jij deze weg het beste kunt ‘belopen, befietsen of bezwemmen’, is het handig om te weten waar jij op dit moment staat. Aan de hand van verschillende onderdelen, zoals sport-specifieke uithoudings- en snelheidstesten, een vragenlijst, een intakegesprek en indien verzocht (video) analyses krijg ik meer informatie over jouw huidige prestaties. Ook tijdens het trainingsproces werk ik met wekelijkse gesprekken, tussentijdse sporttesten en analyseer ik de data uit jouw trainingssessies. Hierbij maak ik onder andere gebruik van het programma ‘TrainingsPeaks’, het grootste online coaching programma voor de duuratleet.

EEN JAARPLANNING

Wanneer jij kiest voor persoonlijke begeleiding van mij dan starten wij met het samen kijken naar jouw doelen. Misschien dat jouw doelen iets bijgesteld moeten worden zodat deze realistisch zijn in jouw tijdsbestek. Om op de juiste momenten te kunnen presteren worden de trainingsweken zorgvuldig gepland rondom jouw doelen. Per periode van doorgaans vier weken zullen deze trainingsblokken veranderen van intensiteit. Op deze manier werken we op een gestructureerde manier naar jouw doelen. Ook zal jij zo tijdens de verschillende trainingsblokken verbeteringen gaan zien in jouw kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Een voorbeeld van een op maat gemaakt jaarplan kan je hiernaast zien.

Jaarplanning
Weekplanning

EEN WEEKPLANNING

De periode waarin we samen met jouw doel mag gaan verwezenlijken deel ik dus op in verschillende trainingsblokken van meestal vier weken. Hierbij houd ik uiteraard rekening met hoe vaak en lang jij kan en wil sporten per dag, week en vier weken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van werkdrukte en privéleven. Binnen elke week zijn er verschillende soorten trainingen, zoals duurtrainingen, intervaltrainingen, hersteltrainingen eventueel techniektrainingen.

DE TRAINING

Trainingen kunnen verschillende doeleinden hebben. Zo zijn er trainingen voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen, van kracht en van techniek.

Trainingen zullen altijd beginnen met een warming-up. De warming-up is belangrijk voor het opwarmen van het lichaam en het voorkomen van blessures. Het is een niet te intensief onderdeel van de training om het lichaam voor te bereiden op de mogelijk zwaarder volgende arbeid.

Na de warming-up volgt de kern. Hierin wordt getraind op ofwel uithoudingsvermogen, herstellen, kracht ofwel techniek. Op basis hiervan wordt de intensiteit van de training bepaald.

Ter afsluiting kan een cooling-down uitgevoerd worden. Hierdoor wordt de hartslag weer lager en komt het lichaam terug in de ruststand.

Om te zien of je vooruitgang boekt maak ik gebruik van zoveel mogelijk vormen van data. Dat zijn enerzijds gesprekken met jou, en anderzijds zoveel mogelijk objectieve meetgegevens zoals hartslagfrequentie, snelheden en wattages. Ook kan ik verschillende testen inplannen, waardoor ik kan zien hoe jij presteert buiten jouw trainingen om.

“Door alle trainingen samen en verschillende intensiteiten zal jij pieken op het juiste moment.”

Training

KRACHTTRAINING

Krachttrainingen voor duursporters, een zeer belangrijk maar veel te weinig benutte manier van trainen. Krachttrainingen kunnen op verschillende manieren een gigantische bijdrage leveren aan de vooruitgang van een duursporter.

Zo leren we door middel van krachttraining ons lichaam te balanceren door andere spiergroepen te trainen dan alleen die spiergroepen die wij benutten tijdens onze duursporten. Verder kan krachttraining helpen de spiergroepen die wij gebruiken bij de duursport op een andere manier te activeren. Door de andere vorm van activatie wordt de krachtigheid en belastbaarheid van deze spiergroepen groter. Daarnaast helpt krachttraining in het voorkomen van blessures en het sterk houden van onze botten.

Tijdens mijn opleidingen en mijn werk in zowel de fitness en in persoonlijke begeleiding van sporters heb ik veel kennis opgedaan in krachttrainingen. Hierdoor weet ik hoezeer goed geïmplementeerde en uitgevoerde krachttraining kan helpen in het verbeteren van de resultaten in de duursport, of dat nu snelheid, blessurevrij blijven of plezier beleven is.

Voor zowel de duursporter (al) onder mijn begeleiding als de duursporter die zelf zijn / haar duursporttrainingen maakt bied ik me daarom aan als krachtsport instructeur. Hierbij bied ik persoonlijke één op één begeleiding aan, waarin wij op jou afgestemde oefeningen doorlopen.

Kort maar krachtig: krachttraining is goed voor iedereen.

ANALYSE TECHNIEK

Zwemmen, fietsen en hardlopen zijn alle drie vrij technische sporten: het hebben van een verkeerde techniek kan jou aardig in de weg zitten tijdens het beoefenen van de sport en het behalen van de door jou beoogde resultaten. Daarom bied ik hiervoor een techniekanalyse aan. Op dit moment biedt ik deze analyse alleen aan voor zwemmen. Uiteindelijk zullen ook fiets- en hardloopanalyses worden toegevoegd.

Voor het maken van een analyse zullen we in een één op één moment videobeelden maken van jouw sport. Via speciale computersoftware kan ik de beelden bewerken en analyseren. Met deze bewerking wordt het dan ook voor jou duidelijker hoe jij bepaalde onderdelen van jouw sport uitvoert. Zo kijken we samen naar het technische gedeelde van de sporten die jij beoefent.

Uit de resultaten van de analyse kunnen verschillende adviezen komen. Deze kunnen bijvoorbeeld inhouden:
• Techniekoefeningen;
• Krachttraining / core-training;
• Eventuele aanpassing van materiaal (denk aan bijvoorbeeld fiets afstelling).

Rapport
Per analyse wordt een rapport opgesteld waarin foto’s en analysebeelden van jou te zien zullen zijn. Ook de aanbevolen adviezen zullen in het rapport staan. Op deze manier kan jij deze ten alle tijden terug lezen en kunnen wij nog beter en objectiever jouw progressie kunnen waarnemen. Om een resultaat over een langere tijd te bekijken is het belangrijk om een analyse te herhalen.

Hiernaast zijn en aantal foto’s te zien van een analyse.